SCOUTERNAS UTRUSTNING

Om du vill att ditt barn ska trivas som scout, så se till att skaffa tillräckligt bra utrustning. Regnkläder som läcker, en ryggsäck som är stor och tung eller dåliga skor gör att allt känns jobbigt. Att ligga vaken på natten i sin sovsäck och frysa ger hemlängtan. Om du saknar något viktigt på utrustningslistan, så prata med oss scoutledare. Vi kan ofta hitta någon som kan låna ut utrusningen, eller lösa problemet på något annat sätt.

 

Den här beskrivningen går igenom den friluftsutrustning som scouter behöver i olika åldrar. Friluftsutrustning kostar pengar, det går inte att undvika. Men den håller länge, så årskostnaden behöver inte bli så stor. Om du planerar dina inköp i god tid, så kan du utnyttja extrapriser och köpa en del saker begagnat. Prata med oss scoutledare och med expediterna i friluftsaffärer och be om råd. Kom bara ihåg att expediter inte alltid är experter på just friluftsutrustning, så ställ kontrollfrågor och kolla för säkerhets skull med flera affärer.

 

Normalviktiga ungdomar som inte vuxit färdigt ska helst inte bära mer än ¼ av sin kroppsvikt på längre vandringar. Som en tumregel kan man säga 6 kg för Letare, 7 kg för Spårare, 9 kg för Upptäckare och 10-14 kg för Äventyrare. Det är ganska svårt att hålla sig inom de gränserna. Våra vandringar är inte så långa att det gör något om packningen är lite tyngre än de här riktvärdena, men försök ändå att hålla vikten nere. Jämför vikten på olika märken innan ni köper. Lätta saker är ofta lite dyrare, men det kan det vara värt. Å andra sidan är inte ultralätta saker lika hållbara. Man får väga för- och nackdelar mot varandra.

ATT PACKA

Den förälder som packar sitt barns packning gör sitt barn en björntjänst! Scouten hittar inte det han/hon behöver och när det är dags att åka hem får inte prylarna plats i ryggsäcken.

En ryggsäck ska packas så att tunga saker finns högt upp och nära kroppen, för då belastas ryggen mindre. Tunga saker ska inte packas bara på ena sidan i ryggsäcken, för då blir det obalans. Helst ska ingenting vara fäst på utsidan av ryggsäcken, för det halkar ofta snett eller trillar av. Regnkläder, matgrejer och sjukvårdsgrejer ska vara lättåtkomliga.

För att få bättre ordning i packningen ska man packa olika saker i olika påsar. Plastpåsar går bra, eller också kan man sy speciella packpåsar i olika färger: t.ex. rött för underkläder, blått för byxor, gult för tröjor och grönt för sovkläder.

Att bära

Äventyrare ska klara att vandra hela dagen, två dagar i rad, och bära sin packning. Förutom personlig utrustning bär de med sig vatten, mat och del i patrullens kök och vindskydd. Upptäckare och Spårare bär personlig utrustning några km. Letare bär delar av sin utrustning några km.

Ryggsäck

Bärsystemets längd, dvs avståndet mellan axelremmar och avbärarbälte, måste passa scoutens rygg. Försök hitta en ryggsäck med ställbart bärsystem, så att längden går att reglera. Be personalen i affären att ställa in ryggsäcken så att den passar.

Axelremmarna ska sitta lagom tätt för att gå över axlarna (inte för tätt så de trycker på halsen och inte för brett så de halkar av axeln)

Ryggsäcken ska ha avbärarbälte. Avståndet mellan axelremmar och avbärarbälte ska vara så att avbärarbältet sitter på höften (inte i midjan och inte nere på låren).

Ryggsäckens storlek mäts i liter. Äventyrare ska helst ha 55-65 liter, Upptäckare minst 40 liter (helst mer) och Spårare minst 30 liter (helst mer). Det viktigaste är att ryggsäckens längd passar scoutens rygg!

Ryggsäckar ska ha remmar etc på utsidan så att man kan fästa saker där. Man ska undvika att fästa saker utanpå ryggsäcken, men om säcken är liten är det svårt att få plats med t.ex. liggunderlag inuti.

ATT SOVA

Äventyrarscouter ska kunna sova i vindskydd i -5 grader. Upptäckare sover i tält vår, sommar och höst. Spårare och Letare sover i tält på sommaren. Övriga tider av året sover vi i stuga.

Liggunderlag

Ska i första hand skydda från markens kyla och fukt. Det blir också lite mjukare än att sova på hårda marken.

Vi rekommenderar ett icke uppblåsbart liggunderlag av mellanprisklass. De är varmare, billigare och tåligare än uppblåsbara. De i högre prisklass är lite tjockare och mjukare, men de unga scouterna är så lätta, så de kan lika gärna sova på ett billigt. Ett icke uppblåsbart liggunderlag kan man skära av så att det blir lagom långt och brett för scouten, då tar det mindre plats. Det som blir kvar kan man göra sittunderlag av.

Vi avråder från uppblåsbara liggunderlag! De är ömtåliga, dyra och kvalitén varierar. De självuppblåsbara är dessutom svåra att hantera för scouterna.

Sovsäck

Det finns två material: dun och syntet. Dun är bra, men kräver omvårdnad och är dyr och passar därför inte till barn. Moderna syntetmaterial är mycket bra (OBS! varning för äldre syntetmaterial!)

 

Det finns flera sätt att mäta hur varm en sovsäck är. Det scouter ska titta på är ”komforttemperaturen” (kallas ibland T-konf eller kvinnokomfort). Den visar vid vilken utetemperatur man sover gott i säcken. Titta inte på ”extremtemperatur”, det är den temperatur då man nätt och jämnt överlever. ”Manstemperatur” ligger mellan komfort- och extremtemperatur och handlar om att vuxna män klarar en tunnare sovsäck eftersom deras muskler producerar värme, så den är inte heller intressant för unga scouter.

Sköt om sovsäcken! Den ska INTE förvaras nedstoppad i påsen, då komprimeras stoppningen. Den ska inte heller rullas. Lägg den luftigt på en hylla eller stoppa ner den luftigt i en säck som är stor som ett halvt påslakan. Vädra/torka ALLTID säcken genast som du kommer hem, så att du får ur fukten. En smutsig sovsäck isolerar sämre, så tvätta säcken någon gång per år enligt tvättbeskrivning.

Äventyrarscout behöver minst komforttemperatur -5 till -10 grader. Försök hitta en syntetsäck mellan 1,5-2 kg..

Spårare och Upptäckare behöver en komforttemperatur på minst noll till +5 grader. Välj gärna en kort sovsäck, så väger den mindre och blir varmare.

Scouten ska själv kunna stoppa ner säcken i påsen, det kan betyda att man måste köpa en ny påse. Påse med kompressionsremmar är bra, för då kan man komprimera säcken så den tar mindre plats.

FÖTTER

Ta hand om dina fötter! Håll dem rena och torra. Klipp tånaglarna så du inte får nageltrång. Om skinnet mellan tårna flagar eller är rött, så har du fått fotsvamp – behandlas med receptfri salva från apoteket. Om du är ute och vandrar och känner att skon skaver – stanna och sätt på ett plåster innan det har blivit en blåsa eller ett sår. Ska du vandra långt, så tejpa hälarna innan du ger dig iväg – fråga dina scoutledare hur man gör.

Skor

En dålig sko gör att du blir trött i fötterna och får skavsår. En bra skosula är uppbyggd vid hålfoten och är stadig så att foten får stöd. Det är bra om skon har ett litet skaft så att även fotleden får stöd och man kan gå i lera, ris och vatten utan att få skräp i skorna. Det finns många sorters iläggsulor som man kan köpa till så att skon sitter bättre, men de är ganska dyra. Om du har smala fötter ska du se till att hitta en sko med smal läst. Snörning ger bättre passform än kardborrband. Skor är tunga, så om man ska vandra orkar man inte bära med sig flera stycken.

Vandringskängor är alltid bra, men vänta tills fötterna vuxit färdigt eftersom de är dyra.

Gummistövlar är bra om det är väldigt blött ute, men du blir ofta svettig och trött i fötterna och de tar stor plats i ryggsäcken och väger mycket. Passar bra på läger och stugövernattningar, men sämre på vandring. Det finns vandringsstövlar som du inte blir trött i fötterna av, men de är dyra.

Rejäla gympaskor, typ walkingskor eller joggingskor är bra. Om du blir blöt om fötterna sätter du på dig ett par torra strumpor och sedan ett par plastpåsar innan du tar på dig skorna.

Converse är inte tillräckligt stabila för skog och mark.

Sandaler är bra på sommaren.

Strumpor

Ull eller ull/syntet är det bästa. Det håller fötterna varma och luktar mindre än syntet eller bomull. Leta efter rea under eftersäsong, så blir det inte så dyrt. När du vandrar ska du ha två par strumpor på dig, ett tunt par innerst och ett yttre par som är tunt om det är varmt och tjockt om det är kallt. Om du bara har ett par strumpor på dig så sker nötningen mellan strumpan och skinnet och så får du skavsår, om du har två par så sker nötningen mellan inner- och ytterstrumpan.

ATT KLÄ SIG

Om det är kallt klär du dig i tre lager. Lager 1 närmast kroppen ska transportera fukten bort från kroppen. Lager 2 ska värma kroppen. Lager 3, det yttersta lagret ska skydda mot vind och regn.

Lager 1 – Underställ

Underställ är tunna och ska inte suga åt sig fukt utan ska transportera bort fukten från kroppen.

Bomull är förbjudet för det suger åt sig fukt! (I värmebölja är bomull bra för den blir genomblöt av svett och kyler därför ner kroppen.)

Syntet är bra, det transporterar bort fukt från kroppen. Syntetunderställ finns ofta till extrapris.

Ull är varmare och bekvämare och luktar inte svett lika lätt. Det kostar mer, men det börjar komma en del underställ i vettig prisklass. Varning för alltför billiga ylleställ – de kanske kliar.

Lager 2 – Fleece/motsv.

Fleecetröjor och fleecelångkalsonger finns i olika tjocklek. Variera tjocklek efter hur kallt det är. Fleece finns i olika prisklasser, de billigare är helt OK för scoutbruk. Skillnaden mellan billiga och dyra fleecetröjor är att dyra märken ofta är varmare än de billiga vid samma tjocklek. Nackdelen med fleece är att det är mer brandfarligt än ylle, så var försiktig med elden.

Lager 3 – Vind- och vattentätt

Det finns material som är helt täta och dem blir man lätt svettig i. Det finns material som andas. De är vattentäta för vatten utifrån, men släpper igenom vattenånga inifrån och de är ofta mer ömtåliga än de täta materialen. När material som andas blir gamla så börjar de ofta läcka eller också försvinner andningsfunktionen. Gore-Tex var det första varumärket som andades, nu finns det många andra som är lika bra. Hur regntätt ett material är mäts i hur många mm vattenpelare de klarar. 2000 mm är OK för scoutbruk, mindre än så gör scouten blöt. För en veckas fjällvandring ska man ha mer än 2000 mm, eftersom det är jätteviktigt att tyget håller tätt.

Överdragsbyxor är nödvändigt vintertid. (Gäller för alla åldrar!) Antingen fodrade, eller också skalbyxor som kräver varmt lager 2 under. Det går bra att använda sina regnbyxor som skalbyxor om de andas.

Regnbyxor är nödvändigt när det regnar! Det räcker inte med regnjacka.

Regnjacka och regnbyxor ska vara vattentäta och helst andas. De ska gå omlott i midjan och det ska gå att stänga till runt handleden. För Spårare och Upptäckare är det viktigaste att de är vattentäta och tåliga. (De ska tåla kvistar som river och att åka kana utför berghällar. Billiga lättviktsställ tål inte det.) För Äventyrare är det viktigare att de, förutom att vara vattentäta, är lätta och kan andas.

Windstopper, dvs fleece som är behandlad så att den nästan är vindtät klarar inte regn eller stark vind.

ÖVRIGT

Papper och penna

ska alla scouter ha med sig, t.ex. i bröstfickan.

Matsaker

Stor och stabil mugg (t.ex. 3dl plastkåsa) + stabil djuptallrik (t.ex. storkåsa) + bestick.

Vik-kåsor är inte bra för Letare, Spårare och Upptäckare. Den är för liten och endast ett komplement till den vanliga muggen.

Papperstallrikar, pappersmuggar och engångsbestick fungerar inte för scoutbruk!

Förvara dina matsaker i en tygpåse med dragsnodd. Då tappar du inte bort dem och om de är fuktiga när du stoppar ner dem, så torkar de eftersom tyget inte är vattentätt.

Ficklampor

ska rymmas i fickan. Försök hitta en LED-lampa med AA-batterier.

Vantar

Tumvantar är varmare än fingervantar. Bäst är en skalvante som inte blir blöt, kombinerat med en stickad vante eller fleecevante inuti

 

Mössa är viktigt att ha på sig om man inte vill frysa. Den ska täcka öronen. Om det är riktigt kallt är det bra om den är vindtät.

Kniv

  • Letare och Spårare får inte använda kniv (fickkniv/motsv) i scouterna.
  • Upptäckare får ha kniv när de har tagit knivbevis. Den ska ha två parerstänger och ganska kort blad.
  • Äventyrare ska ha en kniv som passar deras hand. Parerstång är bra men inte nödvändigt.

Märkeskläder

Fina klädmärken behövs oftast inte till scoutbruk. Tänk på att scoutkläder utsätts för fläckar och hårt slitage. Ska man kosta på sig den kvalité som ett fint märke ger, så ska det vara när man köper kängor, regnkläder, sovsäck eller ryggsäck.

 

När det gäller fleecetröjor kan det vara värt att kosta på ett fint märke om man vill spara utrymme, för de dyra märkena är ofta varmare än de billiga vid samma tjocklek.

AFFÄRER

Kängspecialisten och Säck har inte det billigaste sortimentet men deras personal är mycket kunnig och serviceinriktad.

 

XXL Sport och Vildmark har ett stort urval av friluftsutrustning, både billigare och dyrare märken.

 

Stadium och Intersport är mest fokuserade på sportkläder, men har även ett sortiment av friluftsutrustning. De har ofta erbjudanden riktade till barnfamiljer, där man t.ex. kan hitta prisvärda underställ och regnkläder. Deras märken McKinley och Everest ger bra kvalitet till ett rimligt pris.